Terug naar Woningbouw

‘Uitstekend, lichtgewicht alternatief voor betonnen overstekken’

Steenhuis Bukman Architecten paste aluminium dakoverstekken van Meilof Riks bv toe in Park Harga Midden Schiedam 

Steenhuis Bukman Architecten paste aluminium dakoverstekken van Meilof Riks bv toe bij hoogbouw in de nieuwe, duurzame woonwijk Park Harga Midden in Schiedam. Voor het gewenste effect was een dakoverstek van bijna een meter wenselijk. Uitgevoerd in beton zou dit heel veel extra vragen van de constructie van het bouwwerk. Het gebruik van lichtgewicht aluminium bracht uitkomst.

Totaalplaatje

“Om binnen het architectonisch ontwerp van dit gebouw het beoogde effect te creëren, was een juiste verhouding van het dakoverstek ten opzichte van de rest van het gebouw essentieel. Daarom ontwierpen wij een overstek van bijna een meter”, vertelt architect-eigenaar Marc Bukman van het architectenbureau. “Daarmee klopt het totaalplaatje.”

Lichtgewicht

In eerste instantie was bij dit project ingezet op een betonnen dakoverstek. Toen duidelijk werd welk effect dit had op de eisen aan de bouwkundige constructie, zocht de architect naar een lichtgewicht alternatief. “Hierbij kwamen wij uit bij een maatwerkoplossing van Meilof Riks bv omdat hierbij een in het element geïntegreerde staalconstructie mogelijk is. Zo’n constructie is wel vereist bij een overstek van deze breedte”, licht hij toe. “Beton is in veel gevallen te zwaar, maar een oplossing in aluminium kan juist weer te licht zijn. Het overstek mag uiteraard niet van het gebouw afwaaien en met een geïntegreerde staalconstructie kan de boel goed verankerd worden.

Sculpturale kwaliteit

Dit was zeker niet voor het eerst dat Steenhuis Bukman bij een project producten van Meilof Riks intekende. Een project van een geheel andere orde was bijvoorbeeld de woningbouw op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Naast ranke dakoverstekken leverde en monteerde Meilof Riks bv daar forse, robuuste kaders aan de gevels. “Ingetogen en toch markant, ofwel ‘sculpturale kwaliteit’ in vakjargon”, zegt Bukman.

In vele kleuren

Op het Zeeburgereiland heeft de woningbouw een gevarieerde uitstraling. Daarom tekende Steenhuis Bukman een veelheid aan vormen en uiteenlopende kleuren in. “Wij gebruiken graag de RAL-kleur 9002 in onze ontwerpen, visueel een betongrijze kleur die een heel mooi effect geeft. Deze is niet standaard verkrijgbaar op vele producten, maar Meilof Riks bv levert de aluminium bouwproducten wel in deze kleur.”

Eigenschappen

“Of wij voor deze prefab aluminium bouwproducten kiezen heeft onder meer te maken met bouwmethodieken, de gewenste uitstraling en wensen aangaande materiaaleigenschappen”, licht Bukman toe. “De aluminium producten van Meilof Riks bv hebben diverse voordelen. Zo zijn ze erg licht van gewicht, hanteerbaar, is de vormvrijheid gigantisch en zijn ze leverbaar met geïmplementeerde staalconstructie zodat ook grotere, robuuste formaten sterk genoeg zijn voor een lange levensduur.”

Bent u geïnteresseerd in onze producten?

Bekijk onze producten 
Plaats: Schiedam en Amsterdam

Opdrachtgever(s)

Gebruikte producten bij deze referentie

Type LA trim

Luifels

Bekijk producten 

Informatie pakket aanvragen

U ontvangt van ons op korte termijn een reactie.