Terug naar Renovatie

Geïntegreerde nestkasten in zelfdragende goten goed alternatief voor gierzwaluwen

Gierzwaluwen nestelen graag in gebouwen. Door isolatie van woningen verdwijnt die mogelijkheid. De Wet natuurbescherming eist daarom alternatieven. Met goedkeuring van de betrokken ecologen gebruikte Salverda Bouw BV bij de renovatie van 53 woningen in het Tuinstraatkwartier in De Bilt nestkasten van Unitra geintregeerd in dakgoten van Meilof Riks bv.

De gierzwaluw nestelt graag in beschutte ruimtes in huizen, schuren en panden. Ze bouwen nesten onder de dakgoot, achter de regenpijp, onder dakpannen of achter een gat in de muur. Met andere woorden: hoe slechter de isolatie van gevel en dak, hoe fijner deze vogel het vindt. Verduurzaming van bestaande woningen gaat ten koste van deze nestruimte. De Wet natuurbescherming vereist compensatie. Dit gebeurt in samenspraak met ecologen.

Geïntegreerde nestkasten

Zo ook bij de renovatie van 53 woningen aan het Tuinstraatkwartier in De Bilt. Voor allerhande nestel- en verblijfsruimtes voor dieren werd een oplossing gevonden. In geval van de gierzwaluwen koos aannemer Salverda Bouw samen met architect 19 het atelier bij 53 van deze woningen voor nestkasten geïntegreerd in de nieuwe zelfdragende, aluminium dakgoot van Meilof Riks. “Een optisch zeer fraaie oplossing”, vindt projectleider Nathan Demming van Salverda Bouw.

Verduurzaming

De betreffende woningen ondergingen een complete verduurzaming. De daken werden vervangen, asbest gesaneerd en de gevels geïsoleerd. Verder kregen de woningen nieuwe zelfdragende aluminium dakgoten, deuren, kunststof kozijnen met isolatieglas, keukens en interieurs.

Fraai, functioneel en naar wens

“Wij kenden Meilof Riks van eerdere samenwerkingen. We zijn gaan overleggen over mogelijke oplossingen voor de vereiste alternatieve nestruimtes voor gierzwaluwen”, vertelt Demming. “Meilof Riks kwam met een oplossing die voldeed aan alle eisen van de ecoloog die verantwoordelijk is voor de uitvoering van deze vereisten. Een fraaie, functionele en duurzame oplossing waar wij blij mee zijn. Zoals wij al eerder hebben ervaren: Meilof Riks komt afspraken na, maakt functionele producten die voldoen aan de eisen en haakt goed in op onze wensen. Dat is prettig samenwerken.”

Bent u geïnteresseerd in onze producten?

Bekijk onze producten 
Plaats: De Bilt

Opdrachtgever(s)

Foto's van het project

Gebruikte producten bij deze referentie

Type GNI

Zelfdragende goten

Bekijk producten 
Nestkasten

Specials

Bekijk producten 
Type GSI

Zelfdragende goten

Bekijk producten 

Informatie pakket aanvragen

U ontvangt van ons op korte termijn een reactie.