Terug naar Referenties

Authentieke, markante belijning behouden

Bloemen Architecten past aluminium elementen Meilof Riks toe in Het Rode Dorp in Alphen aan den Rijn

Met de sloop van fase 1 van Het Rode Dorp in Alphen aan den Rijn zouden ook de bijzondere, herkenbare tuitgevels van deze woningen verloren gaan. Om deze beeldbepalende uitstraling te behouden, gebruikte Bloemen Architecten het authentieke beeld als inspiratie voor de nieuwe gevels. Deze belijning is gerealiseerd met prefab aluminium dakranden van Meilof Riks bv. Bloemen Architecten voerde dit project uit in opdracht van wooncorporatie Woonforte, hoofdaannemer was ERA Contour.

 

Erfgoedcommissie

De eerste fase van het stedelijk vernieuwingsproject van de wijk Het Rode Dorp in Alphen aan den Rijn bestond uit de vervanging van 51 woningen uit de jaren 1918-1920, waarvan sommige met tuitgevels, door 48 gloednieuwe sociale huurwoningen. “Het waren geen monumentale panden, maar de tuitgevels werden wel gezien als beeldbepalend cultuurhistorisch erfgoed. Daarom hield zich naast de welstandscommissie ook een erfgoedcommissie bezig met de uitstraling van de nieuw te bouwen huizen”, vertellen Mike de Bruijn en Fleur Melchers van Bloemen Architecten.

 

Belijning

Om concreet vorm te geven aan deze belijning, kwam het architectenbureau al in een vroegtijdig stadium van de planvorming terecht bij Meilof Riks bv. “Wij kenden deze specialist in prefab aluminium bouwdelen van eerdere projecten, onder meer de productie en montage van luifels voor 199 woningen aan de Akkerwinde en Boterbloemweg in Alphen aan den Rijn”, vertelt de Bruijn. “Onze ervaringen waren zeer goed. Daarom vroegen we Meilof Riks bv om aan te schuiven als bouwteampartner voor Het Rode Dorp, om mee te denken in het voortraject en bij de engineering.”

 

Vorm en functie

De keuze viel op aluminium producten van Meilof Riks bv omdat deze onderhoudsarm zijn en de vormvrijheid en kleurmogelijkheden groot zijn. “En minstens zo belangrijk: in de markante gevelbelijning moesten ook goed functionerende hemelwaterafvoeren verwerkt worden. Een mix van esthetiek en functionaliteit. En ook daarin heeft Meilof Riks bv veel expertise”, vullen Mike en Fleur aan.

 

Fase 2 en 3

Met de afronding van fase 1 is de betrokkenheid van Meilof Riks bv overigens niet ten einde. Nu volgt fase 2, met de sloop van 67 na-oorlogse woningen en de herbouw van 71 huizen op deze locatie. En daarna fase 3: de vervanging van 58 seriematig gebouwde conceptwoningen die dateren van eind jaren vijftig. De Bruijn: “In fase 2 gaat Meilof Riks verschillende elementen voor de accentuering en omkadering van de gevelkozijnen leveren en in fase 3 woningscheidende elementen als accentuering van de oorspronkelijke schoorstenen. Want daarvoor vinden wij de prefab aluminium producten van Meilof Riks bv zeer geschikt: een hedendaagse uitstraling met een knipoog naar het verleden.”

Bent u geïnteresseerd in onze producten?

Bekijk onze producten 
Plaats: Alphen aan den Rijn

Opdrachtgever(s)

Gebruikte producten bij deze referentie

HWA Vierkant 80/100

Hemelwaterafvoeren

Bekijk producten 
BDI

Boeidelen

Bekijk producten 
Type GI

Zelfdragende goten

Bekijk producten 

Informatie pakket aanvragen

U ontvangt van ons op korte termijn een reactie.