Terug naar Referenties

‘Een gegarandeerd waterdichte constructie was de uitdaging’

Kelvin Vink van hoofdaannemer ERA Contour over project Het Rode Dorp in Alphen aan den Rijn

De doorlopende gevelbelijning met geïntegreerde goten en hemelwaterafvoeren in een gegarandeerd waterdichte constructie. Daarin lag voor hoofdaannemer ERA Contour een bouwkundige uitdaging bij de realisatie van fase 1 van Het Rode Dorp in Alphen aan den Rijn. Het resultaat moest voldoen aan de wensen van de erfgoedcommissie. In een vroegtijdig stadium werd Meilof Riks bv uitgenodigd om aan te schuiven in het bouwteam. “Er zijn er niet veel die zoiets op deze manier kunnen maken”, zegt Kelvin Vink van ERA Contour. 

 

Het Rode Dorp

In Het Rode Dorp stond ooit een dakpannenfabriek. De daken in deze hele volkswijk lagen dan ook vol met de rode pannen uit deze fabriek. Vandaar de naam. De oudste woningen in de wijk waren bovendien voorzien van tuitgevels. De gemeente met in navolging de erfgoedcommissie wilden zeer typerende belijning na afbraak van de woningen laten terugkeren in de moderne nieuwbouw. Dit kreeg vorm met herkenbaar grijze gevelranden, in aluminium geproduceerd door Meilof Riks bv.

 

Waterdicht

De prefab dakranden met goten en hwa’s werden geplaatst op een houten achterconstructie. Het geheel moest gegarandeerd waterdicht, wat nog een hele uitdaging was voor de architect, engineers, bouwers en toeleveranciers. “Dat was alles behalve standaard vanwege het feit dat de gootconstructie uit het zicht moest in de vorm van een tuitgevel met heel veel hoeken”, licht Vink toe. “Hierin hebben we met elkaar heel veel energie en moeite gestoken.”

 

3D BIM

De aannemer, leverancier van achterconstructiedelen en Meilof Riks bv werkten in de tekenfase samen in 3D BIM. “Gezamenlijk werken in één driedimensionaal ontwerp met alle elementen daarin verwerkt is een heel goede werkwijze. In theorie sluit alles dan naadloos op elkaar aan, wat prefab produceren eenvoudig maakt. Maar in de praktijk loopt het wel eens anders. Daarom hebben we met elkaar eerst één proefwoning gebouwd, waarmee we ervaring opdeden voor de rest”, zegt Vink.

 

Hypermodern

De oorspronkelijke belijning geeft Het Rode Dorp haar authentieke uitstraling. Maar dat is dan ook gelijk het enige wat deze woningen gemeen hebben met de oorspronkelijke bebouwing. De nieuwbouw bestaat uit hypermoderne nul-op-de-meter-woningen, gebouwd onder architectuur. En dat mag toch best bijzonder genoemd worden voor sociale huurwoningen. Vink zegt dat alle betrokken partijen ingenomen zijn met het resultaat en de uitstraling, mede dankzij de aluminium dakranden: “Meilof Riks bv maakt echt mooie dingen in aluminium, het bedrijf verrast mij elke keer weer.”

Bent u geïnteresseerd in onze producten?

Bekijk onze producten 
Plaats: Alphen aan den Rijn

Opdrachtgever(s)

Gebruikte producten bij deze referentie

HWA Vierkant 80/100

Hemelwaterafvoeren

Bekijk producten 
Type GI

Zelfdragende goten

Bekijk producten 
BDI

Boeidelen

Bekijk producten 

Informatie pakket aanvragen

U ontvangt van ons op korte termijn een reactie.